Hamburgarens historia

reklam

 

Historia

Hamburgaren kom till USA med tyska immigranter från Hamburg i slutet av 1800-talet. Först var det en hackad biff, så kallad; Hamburg Steak. Senare tillkom brödet, Hamburger (Sandwich).

Sveriges första hamburgerbar var ”Burger-Grill” i Helsinborg. Burger-Grill invigdes 1956 av prins Bertil, som inmundigade restaurangens och kanske Sveriges första hamburgare. Med Burger-Grill i fören startades en trend av snabbmatsrestauranger efter amerikanskt mönster, som sedan snabbt spred sig över landet. Sveriges första kedja av hamburgerbarer var Max, som startades i Gällivare 1968.

reklam

Etymologi

Inom lingvistiken utgör hamburgaren ett typexempel på ett intressant fenomen; förskjutning av avledning. Ordet hamburgare består ursprungligen av två led – hamburg och -are. Denna avledning har senare kommit att ändras i takt med att ordet används mer frekvent. Idag används leden ham och burgare för sig, så att man kan skapa nya burgare, till exempel ostburgare, eller fiskburgare. Förledet ham har alltså snarare fått betydelsen kött, än som ursprunget antyder, signalera om att rätten kommer från Hamburg.

Källa; Wikipedia

reklam